© Rootsville.eu

Zach Adleman (US)
tiltle: We Make: Stories For A New Day
music: Jazz
release date: october 25, 2024
label: Cellar Music Group
promotion: Lydia Liebman Promotions
info artist:
Zach Adleman

© Rootsville 2024


Als je regelmatig naar Manhattan's Riverside Park zou kijken, zou de oplettende toeschouwer na verloop van tijd een duidelijke trend opmerken. 's Avonds laat, te midden van de overvloedige flora en fauna die genesteld zijn in de stedelijke landschappen van de stad, kun je de regelmatige bezoeken van drummer en componist Zach Adleman waarnemen. Tegelijkertijd zou je getuige zijn van, net zo zeldzaam als een bloeiende woestijnbloem, het exacte moment waarop ideeën geboren worden en dromen tot leven komen.

Voor Adleman is deze onderdompeling in de natuur - met name te midden van het drukke gerommel van een steeds bloeiende stadsgezicht - een belangrijk onderdeel van het holistische standpunt dat hij aanhangt, en is het een centraal element voor zijn verwerking van ideeën, zowel muzikaal als daarbuiten. Naarmate de tijden zijn veranderd en de wereld zich wereldwijd heeft ontwikkeld, heeft Adleman, tevoorschijn komend uit de drie jaar durende cocon van de pandemie, een nog diepere verbinding gevonden met de mensen, plaatsen, gebeurtenissen en het natuurlijke landschap om hem heen. Van de drive die mensen ontwikkelden tijdens de COVID-19-crisis om maatschappelijke uitdagingen te overwinnen tot de perfecte rust van de nacht, Adleman heeft gereflecteerd op de bepalende ervaringen van de afgelopen jaren en deze gedistilleerd tot muziek. Deze composities bezitten elk een diep menselijke roep om mensen te laten creëren, opbouwen, waarderen en het overvloedige leven om hen heen te omarmen. Wanneer verenigd, komen deze afzonderlijke verhalen samen op zijn Cellar Music Group-debuut WE MAKE: Stories for a New Day, een uitgebreid volkslied dat tot de ziel van zijn luisteraars spreekt en hen uitnodigt tot iets meer.

Muzikaal gezien is elk stuk uniek. Thematisch gezien is elk stuk aangrijpend. WE MAKE: Stories for a New Day bestaat bijna volledig uit originele composities en gebruikt elk nummer om een ​​specifieke boodschap en les over te brengen. Een perfect voorbeeld hiervan is "Ballad for the Night", een muzikaal eerbetoon aan het belang van de nacht. "Dit nummer is bedoeld om een ​​van de meest persoonlijke, belangrijke en unieke aspecten van mijn leven te benadrukken: mijn wandelingen in Riverside Park waar ik denk, mijmer, geliefden/vrienden meeneem, telefoontjes aanneem, een dagboek bijhoud en picknicks heb", zegt Adleman. "Het is een plek die voor sommigen misschien alledaags lijkt, maar voor mij is het heel bijzonder." De melodie, gedragen door altsaxofoniste Sarah Hanahan, voelt conversatiegericht en toch kwetsbaar aan, terwijl luisteraars een kijkje krijgen in een van Adlemans meest intieme rituelen. Het stuk erkent ook de waarde van de nacht voor de bredere muzikantengemeenschap. Voor muzikanten is de nacht iemands levensonderhoud en tijd om tot leven te komen. Later, na het settelen, is de nacht ook de tijd om samen te komen met dierbare vrienden en familie. "Ik vond het geweldig om dit nummer te schrijven, en ik meende elke noot die ik erin zette," herinnert Adleman zich.

Een van de meesterlijke details van dit album is dat het, hoewel het een album is met veel verhalen, op geen enkele manier de groove opoffert voor het vertellen van verhalen. Sterker nog, vaak is het tegenovergestelde waar. Een ideaal voorbeeld is "In Between Places", een stuk waarvan het oorspronkelijke idee werd gecomponeerd op een openbare piano naast een overdekte bushalte in Lynchburg, Virginia. De titel van het stuk en het emotionele gevoel verwijzen naar Adlemans staat van banden met verschillende steden. "Dit nummer gaat over mijn ervaring tussen het leven waar ik opgroeide in Montclair, New Jersey, mijn ongemeubileerde appartement in New York City, terwijl ik de hele tijd optredens gaf in Virginia," zegt Adleman. "Ik zat vast tussen deze 3 plekken." Het stuk leunt zwaar op de klassieke swinggroove als zijn voertuig van keuze, zowel om het verhaal voort te brengen als voor de gelaagde betekenis van swing zelf. "Swing is de kern van wat jazz zo bijzonder maakt", legt Adleman uit. "Swing is een muzikale kracht die voortkwam uit de donkerste periode in de Amerikaanse geschiedenis: de Afrikaanse slavernij. De praktijk van swing genereert gevoelens van vrijheid en een aanstekelijke positieve kijk op het leven met het vermogen om anderen een beter gevoel te geven."

De semi-titeltrack van het album "WE MAKE" belichaamt op krachtige wijze een groot deel van de boodschap van het album. Geschreven tijdens en geïnspireerd door de COVID-19-pandemie, vertelt dit stuk de levensduur van de periode van drie jaar door middel van een enorme reeks zeer opzettelijke melodieën, speciaal door Adleman gecreëerd om "verschrikkelijk mooi" te klinken. Elke solist draagt ​​verschillende aspecten en emoties van die tumultueuze tijd met zich mee in hun optreden, alsof ze het op het podium uitbeelden. Deze solo's, met name die van Sarah Hanahan (altsaxofoon) en Luther Allison (piano), vatten op opvallende wijze de levenscyclus van de wereldwijde en persoonlijke emoties van deze tijd samen. “[Deze solo's] zetten echt de toon van wat de pandemie voor mij betekende: een intense periode waarin ik probeerde om als persoon beter te worden, en de groeipijnen van de maatschappij in haar poging om haar kwalen van racisme, ongelijkheid en degradatie van de meest kwetsbaren te verzoenen en te genezen.”

De omvang van Adlemans succesvolle verhalen vertellen wordt exponentieel versterkt door de eerlijkheid, meesterschap en ernst waarmee zijn ensemble optreedt. De band van Adleman, bestaande uit een lijst van muzikanten die bekend staan ​​om zowel hun bekwaamheid als hun emotionele spel, is een sterrenbezet gezelschap met namen als Sarah Hanahan (altsaxofoon), Steve Wilson (altsaxofoon), Austin Ford (trompet), Steve Davis (trombone), Luther Allison (piano), Jared Beckstead-Craan (bas) en de bandleider, Zach Adleman (drumstel). Bij het beschrijven van de kwaliteiten die hij zo waardeert aan dit ensemble, vertelt Adleman over een anekdotisch gesprek met Isaiah Thompson, de producer van het album. "In de context van het vormen van een band, jaren geleden, vertelde Isaiah me dat je jezelf moet omringen met mensen die van je houden," reflecteert Adleman. "Aanvankelijk dacht ik: 'Zou het niet meer moeten gaan om het geven van liefde?' Toen ik rondkeek in de studio, zag ik mensen van wie ik hield en mensen die van mij hielden. Wat Isaiah zei, was dat als je jezelf omringt met mensen die echt om je geven, ze je alles zullen geven wat ze hebben." Het is deze fundamentele, wederzijdse liefde die gedeeld wordt tussen Adleman en zijn ensemble die zijn muziek verheft van welsprekende vibraties tot een diepgevoelde weerklank door iemands hartsnaren in elk molecuul van iemands wezen.

WE MAKE: Stories for a New Day is meer dan een album; het is een aanbod. Adlemans visie versmelt naadloos met de sonische universums die zijn composities belichamen, verwelkomt de luisteraar en tilt hem of haar op om boven zichzelf uit te stijgen terwijl men met een frisse blik om zich heen kijkt naar de nieuwe dag die wacht om gemaakt te worden.